Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Κασμερεύεις ή τρολλάρεις?


 Ασχολούμαι με το ίντερνετ αρκετά χρόνια. Όλο αυτόν τον καιρό έχω συνομιλήσει με πολλούς ανθρώπους σε κάθε λογής forum, chat ή social media. Έχω ανταλλάξει αμέτρητα σχόλια και έχω δεχθεί και έχω κάνει λεκτική επίθεση …. με το Caps Lock πάντα στο ON! Ειδικά τελευταία που έχει γίνει της μόδας το τρολλάρισμα όλο και περισσότεροι εξαπολύουν σχόλια δεξιά και αριστερά, με σκοπό την ενόχληση, το γέλιο, ή ό,τι άλλο βάλει ο νους τους. Τι είναι όμως το τρολλάρισμα (trolling)? Ctrl+C, Ctrl+V από την wiki:

τρολάρισμα: αποτέλεσμα συμπεριφοράς, όχι απαραίτητα με κακό σκοπό από τους φανερά εμπλεκόμενους, μια κατάσταση στην οποία μπορεί να έρθει η αλληλεπίδραση των χρηστών. Το τρολάρισμα κάνει την εμφάνισή του υπό διάφορες συνθήκες, όπως:
-Λόγω ενός πονηρού τρολ, στα καμώματα του οποίου ανταποκρίνονται, ανυποψίαστα, αδαείς χρήστες.
-Λόγω κάποιου αδαή που παρασύρεται, ακούσια, σε συμπεριφορά αγανάκτησης.
Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον όρο trolling ήταν σε forum και πραγματικά αυτό που προσπαθούσε να τρολλάρει ήταν άθλιος. Και αυτό γιατί ψάρωσε με την απάντησή μου. Προσωπικά τον συμπεριφέρθηκα με τρόπο που θα συμπεριφερόμουν σε έναν ενοχλητικό άγνωστο έξω στον δρόμο. Τον κασμέρεψα! Τι σημαίνει όμως κασμερεύω και τι είναι το κασμέρι? Ακολουθεί αυτούσιος ο ορισμός από το κοζανίτικο λεξικό:
κασμέρ’ (του): α. το πείραγμα, β. το κορόιδεμα, γ. η ειρωνεία, δ. (Παπασιώπης : Κοροϊδίες, ανοησίες ), ε. κασμιρέβου (ρ.) = 1. ειρωνεύομαι, 2. πειράζω, 3. σατιρίζω, στ. κασμέρας (επίθ.) = ο κασμιρτζής*, ζ. Προέλευση : από το τουρ. Kasmer

*κασμιρτζής (επίθ.): α. το πειραχτήρι, β. ο πλακατζής.
Με λίγα λόγια το κασμέρι αποτελεί τρόπο ζωής για τους Κοζανίτες. Χρησιμοποιείται παντού και περνάει από γενιά σε γενιά με την προφορική παράδοση, μπορεί και τα γονίδια. Άμα έχεις μπαμπά κασμιρτζή και το παιδί κασμιρτζής θα βγει. Ένας από τους τρόπους να αντιμετωπίσεις το κασμέρι κάποιου δεν είναι άλλος από το ίδιο όπλο, δηλαδή ακόμα καλύτερο κασμέρι. Η παραπάνω μέθοδος θα οδηγήσει σε νίκη τον απόλυτο κασμιρτζή και τον ηττημένο σε οπισθοχώρηση για να αναθεωρήσει τις ατάκες του, μέχρι την επόμενη φορά. Το κασμέρι απαιτεί γενικές γνώσεις, ευχέρεια λόγου, γρήγορη σκέψη και να μην παίρνεις τίποτα στα σοβαρά. 

Κάπου εδώ δίπλα από το κασμέρι έρχεται και κολλάει λοιπόν το τρολλάρισμα, καθώς και αυτό χρειάζεται, πάνω κάτω, τις ίδιες δεξιότητες. Ένα τρολλ είναι επιτυχημένο όταν δεν δείχνει έλεος και μέσα από απλά και συνοπτικά σχόλια καταφέρνει να χορέψει στο ταψί πολλά ψάρια καθώς και γατάκια που νομίζουν ότι τρολλάρουν. Άρα ένας κασμιρτζής με πρόσβαση στο ίντερνετ (και γνώση υπολογιστών γιατί μερικοί είναι κούτσουρα) αποτελεί ίσως ένα από τα πιο επιτυχημένα είδη τρολλ που μπορούν να υπάρξουν. Είναι αυτό το τρολλ που φτάνει άνετα στα ανώτερα επίπεδα τρολλαρίσματος, εκεί που καταφέρνει με ένα σχόλιο να πατήσει τον συνομιλητή ή συνφορουμίτη εκεί που τον πονά και να τον κάνει να κλαίει στην γωνία με τις ώρες. 

Τελικά το trolling μπορεί να είναι νέα μόδα αλλά στην Κοζάνη το κάνουμε εδώ και χρόνια. Μπορεί να χρησιμοποιούμε άλλο όνομα αλλά η βασική δομή είναι η ίδια. Οπότε την επόμενη φορά που θα επιχειρήσετε να τρολλάρετε σε ένα forum ή στο facebook προσέξτε μην βρεθείτε απέναντι σε κάποιον κασμιρτζή Κοζανίτη και σας κάνει …. παμ’πόρια!!